Nafakanın Kaldırılması Davası açılması için öncelikle daha önce hükmedilen bir nafakanın olması gerekmektedir. Gerekli şartlar oluştuğunda ise hükmedilen bu nafakanın kaldırılması mümkün olup yazımızda bu konulara değineceğiz.
Nafakanın Kaldırılması Sebepleri – Şartları
Nafakanın Kaldırılması için açılan davanın esası nafaka ödemesi yapılan kişinin artık nafakaya muhtaç olmamasıdır. Bu sebepler arasınra eğer alacaklı eski eş ise ve önceki dava aşamasında muhtaç durumda olup artık muhtaç değil ise, yani bir işe girmiş ise Nafakanın Kaldırılması için dava açılabilecektir. Bunun yanı sıra alacaklı çocuk ise ve öğrencilik hali sona ererek reşit olmuşsa yine Nafakanın Kaldırılması gerekecektir.
Nafakanın Kaldırılması Davasında Yetki
Öncelikle belirmek gerekir ki davayı borçlu, yani nafakayı ödeyen kişi açmaktadır. Eğer gerekli şartlar oluşmuş ise alacaklının ikameti Aile Mahkemelerine Nafakanın Kaldırılması Dilekçesi verilerek dava açılmaktadır.
Davanın avukat eşliğinde açılması gerekmese de davanın takibi ve seyri için, özellikle de alacaklıların ikametinde açıldığı için avukat tayin edilmesi faydalı olacaktır.
Yanlış bilinen bir bilgiliyi düzeltmek gerekirse, kişiler şartlar oluştuğunda kendi kararları ile nafaka ödememekte, dava açmaya gerek duymamaktadır. Oysa ki mahkeme kararını ancak başka bir mahkeme kararı kaldırabilmektedir. Taraflar ise bunun farkında olmayıp eski eşleri çalışmaya başladığında ödemeyi bırakmakta, fakat karşı taraf her hangi bir kaldırma kararı olmadığından nafakanın tahsili için gerekli yollara devam etmekte, hatta hapis kararları bile çıkmaktadır. Bu yüzden gerekli işlemlerin zamanında ve usulüne uygun olarak yapılması faydalı olacaktır.